OH, vilket party…. men det slutade med blodbad

Den 3e september 2023 kommer vi sent att glömma. Vi hade två firanden samtidigt – nästan som ett Kindereier!!! Ca 75 personer var inviterade och vädrets makter var på vår sida efter denna förfärliga regnsommar. Vi hade kommit överens med MHRF och Nostalgia att den 3/9 skulle passa bra för överlämnandet av förstapriset i arrangörstävlingen ”Kultur på Väg” som vi skulle erhålla för vårt genomförande av Gästabudsrundan den 6 juni. Så vi planerade för en fest för alla som bidrog till framgången, dvs rallykommittén, alla funktionärer och vår kör. Men i somras fick vi en förfrågan från Peter Edqvist, Sveriges representant i FIVA ( den internationella organisationen för veteranbilsklubbar världen över). Han undrade om vi skulle kunna vara värdar för överlämnandet av ”FIVA Heritage Hall of Fame Award” postumt till Per Gillbrand. Javisst sa vi – både överrumplade och stolta över att få frågan. Detta innebar förstås ett visst merarbete, men framförallt ett roligt uppdrag. OCH betydligt flera inblandade – t ex FIVAS President Tiddo Bresters från Holland och Vice President Gautam Sen från Paris.

Och så blev det den 3e september. Dagen började med att en Saab Limousine med MHRFs Karl Ask vid ratten anlände till Skavsta med FIVA-representanterna och ett antal MHRF-folk. Efter mingel med cider och snittar drog vi oss in i hörsalen där Automobilsällskapet erhöll ett diplom med en välformulerad motivering till priset. Dessutom en pokal och en årsprenumeration på Nostalgia.

Tre femtedelar av rallykommittén fr.v. Sonja Nyblom, Ola Löfgren och Marie Bergström-Lödfgren (Mats Julér befann sig på annan ort)

Efter många fina ord och en fanfar blev det ett musikaliskt divertissement i form av Nyköpingstrubaduren Roland Farke som sjöng och spelade fyra låtar.

Därefter blev det tid för den internationella ceremonin som skedde på både svenska och engelska och leddes av Peter Edqvist som berättade kortfattat om Per Gillbrands liv och vad han åstadkommit inom motorteknik såväl vid Volvo som vid Saab. Utmärkelsen överlämnades av FIVA-presidenten Tiddo Bresters till Per Gillbrands fru Inga Gillbrand och deras barn Ebba och Peter Gillbrand.

I publiken fanns två av Per Gillbrands nära arbetskamrater: Urban Johansson och Hasse Johansson
Nyköpings Kommun representerades av Fredrik Sjöberg, 1:e vice ordförande i Kulturnämnden som visade sig vara en lämplig representant eftersom han har ett bilintresse – han kör t ex en Volvo Amazon.

Nu blev det kaffe och tårta från Kronan Konditori och tyvärr hade miljoner myggar också uppfattat att de var inbjudna så avslutningen på festen blev ett veritabelt blodbad. Peter Gillbrand hade tagit med sig tio av de minimotorer som pappa Per byggde hemma i sitt garage i Mariefred och det blev en intressant show som avslutades med ett startförsök av Rolls-Royce Merlinmotorn – OCH TÄNK – även det lyckades!

Per Gillbrands Lotus Super 7 från 1962 fanns också på plats – och nuvarande ägaren Nils-Fredrik Nyblaeus drog igång den supertrimmade motorn vilket fick många hjärtan att ticka extra snabbt. Men innan han körde hem fick Peter Gillbrand provsitta – nar han var liten fick han åka med på den livsfarliga barnsitsen i passagerarsätet.

Avslutningsvis – och när myggorna var relativt mätta – arrangerades denna gruppbild, Fr v FIVAs Vice President Gautam Sen, Automobilsällskapets ordförande Urban Nyblom, Sveriges representant i FIVA Peter Edqvist, sittande Inga Gillbrand, Ebba Gillbrand, Peter Gillbrand och FIVApresidenten Tiddo Bresters. Alla lyckliga efter en trevlig dag på Skavsta..

Fotograf: Hans Rainer, Automobilsällskapet