Euphoria! – En sådan Motorhistorisk Dag!!

Vädergudarnas velande fram och tillbaka de första dagarna i juni gjorde att vi var mycket spända på hur det skulle gå med vårt arrangemang – men se – vi hade gudarna med oss och vi kunde absolut inte klaga på vädret.

Förberedelserna började så smått redan vid lunchtid och allteftersom tiden gick kom det fler och fler av klubbarna som skulle ställa ut – den ena lastbilen efter den andra och bilar med tävlingsbilar på släp, tält restes, högtalaranläggningen kopplades in och orkestern soundcheckade – det låg förväntan i luften! Vi fick meddelande från Bergshammar och Björkvik att det regnade och vi såg svarta moln torna upp sig i väster – men efter några få droppar drog ovädret bort och sedan blev det ett underbart sommarväder.

Publik strömmade till redan före kl 4 och när vi drog igång kl 17 var det massor med folk på kajen, utställningsbilar strömmade in och fyllde alla tillgängliga platser. Strax efter 17.00 hörde vi Sörmlands Musikkår komma marscherande och efter några härliga sommarlåtar var showen igång och Armborst&
Tulpaner
tog över. Det var aktivitet överallt i hamnen nu: F11 Museum visade upp sig med bl a uppstart av Spitfiremotor, Hasse Bergentoft brummade igång sina speedwaycyklar, Björkvik MC hade cykeltrialuppvisningar, Iron Horse visade häftiga MC, traktorer kunde ses hos BM- och Grålleklubbarna, NMSSMK och Griparna visade upp sin breda tävlingsverksamhet, Larsson Customizing slog oss med häpnad över de kreationer de hade med sig och Corvetteklubben slog besöksrekord med drygt 40 Vettar på gräsytan. Vid kaj låg ett antal fina båtar med flaggspel representerande Kryssarklubben som fick ett antal nya medlemmar på kuppen. Antalet veteraner kan vi bara uppskatta eftersom biljetterna tog slut, men minst 180 tror vi fanns på plats. Framtiden representerades av ett tiotal elbilar, elhybrider, en gasbil och en elscooter. Speciellt roligt var att vi fick besök av såväl en Tesla Roadster och en Fisker Karma som verkligen drog till sig intresserade. Totalt uppskattar vi antalet utställda fordon till 350 st – alltså absolut rekord sedan vi hade Trafikmagasinet TV-Cruising på plats 1995!

Stämningen var på absolut topp under hela kvällen och en bidragande orsak till detta och till att publiken stannade var förstås Armborst&Tulpaner som spelade medryckande gladmusik. Vi räknar med att under fyra timmar rörde sig ca 6-8000 personer i hamnen – kanske fler!

Tillsammans med SN genomfördes en publikomröstning via SMS med följande resultat:
Snyggaste Originalbil: Ford Mustang ’67, Ulrika Fransson, Bettna
Snyggaste Ombyggda bil: Cheva 31 m Cummings 6-cyl, 6 liters diesel, Emanuel Sanden, Nyköping
Snyggaste Corvette: Oavgjort mellan Robert Sjödins ’91a och Stefan Ljungkrantz ’75a
Snyggaste MC: BMW R51-3, 1953 med Leif Holmnäs, Mariefred

Till Kvällens Fordon utsågs ”Hillman i Hillman”, nämligen vår klubbmedlem Christoffer Hillmans Hillman Minx 1959 – dagen till ära försedd med svenska flaggor – trevligt!
Charmpriset delades ut till Björn Thyselius och Katrine som klätt upp sig i stil med sin T-Ford 1922.