All sol på Gästabudsrundan

Förutom Nationaldagen så firas ju även Motorhistoriska Dagen över hela landet och nästan alla veteranbilsföreningar har något arrangemang. Bland alla dessa så blev vi nominerade av MHRF till arrangörstävlingen ”Kultur På Väg” som en av fem föreningar. Även tidningen Nostalgia är medarrangör av tävlingen. För oss innebar detta att kanslichefen på MHRF i Stockholm – Malin Erlfeldt – deltog i vårt arrangemang hela dagen och fick förmånen att först åka Meteor Niagara 1956 med Stefan Ljungberg från Svärtinge till starten på Nynäs Slott och under rundan deltog hon i Eero och Carola Onkamos Cadillac Coupé från 1958.
Kanadensiskbyggd Ford, med namnet Meteor Niagara, ägare Stefran Ljungberg, Svärtinge
Flickorna och hundarna bak i bilen på Stefans Meteor
Calle och Marianne Holmlund, Stavsjö åkte i denna gröna skönhet: Ford Club Cabriolet, 1936
Sverker Ekström, Järna körde utan kartläsare i sin A-Ford 1931

Rundan var i år ingen runda alls eftersom bansträckningen gick från Nynäs till Skavsta, drygt 6 mil, 3 praktiska prov och fem stopp med 4 frågor på varje ställe. Detta skulle kunna ge totalt 35 poäng, men högsta poäng blev 28 som fyra ekipage uppnådde och då fick utslagsfrågan fälla utslag – vilket den ju är till för. Frågan var vilken totalvikt de fem i rally-kommittén kunde ha – en ganska svår uppgift skulle det visa sig.

Totalvikten var 419,3 kg och den som var närmast var Lennart och Birgitta Gustavsson som gissade på 419 kg. De fick inget pris för denna perfekta gissning, men i efterskott har ordföranden beslutat att de får gratis deltagande i nästa års Gästabudsrunda. Kommittén bestod av fr v Urban Nyblom, Ola Lofgren, Marie Bergström-Löfgren, Mats Julér och Sonja Nyblom.

Förstapriset gick till Anders och Mia Olvén samt vovven Vilgot i BMW 325 Cab, 1987. Det här var tredje vinsten i rundan för Anders och Mia – imponerande, men vi har ju konstaterat att deras hundar har en helt fenomenal intelligens.

På andra plats kom också en klubbmedlem – Jimmy Lindell med kompisen Stig Dargin. De åkte i Jimmys härliga Triumph TR2, 1955.

Tredjeplatsen kneps av rallyrävarna Calle och Marianne Holmlund, Stavsjö som denna dag åkte i sin fina Ford Club Cabriolet, 1936.

Här kommer ett antal bilder från rundan:

Ordföranden vinkar iväg deltagarna med 1½ minuts mellanrum. Här är det Helena och Robert Östberg som ger sig ut på rundan i sin VW 1200. 1962
Härlig feststämning på Nynäs slott
Jörgen och Ann Eriksson tog för säkerhets skull med sig reservfordon till sin Buick Century, 1956
Sonja Nyblom bjöd alla deltagare på kaffe och nationaldagsfralla före start
Marianne och Gösta Lindgren i högtidsdräkter passande för åkning i M-B 230 SL, 1965. Det blev varmt i längden men renderade Charmpriset.
Ingvar och Eva-Marie Lindqvist i Alfa Romeo Giulietta 1956 tar sig an manöverprov direkt efter start.
Per och Johannes i Opel Olympia Rekord, 1957 åkte som sista bil och kommer här till kontrollen vid Högerån Loppis.
Lena Åkerman och Svante Zethzon, Södertälje provar här pricksäkerhet med fläktremmar och snobbringar
De här båda ynglingarna kom direkt från gängkrigets Chicago och vad de har i fodralen kan man bara gissa sig till. Detta är alltså Tommy Duvefelt och Tony Jurstedt i Tommys A-Ford Coupé, 1931
Tomas Pousette kör så det ryker i sin Ford Thunderbird, 1956 Och det räckte till en fjärde plats!
Pampig kontroll på Öster Malma. Först Gustav Karlssom /Denise Delbuque i Lincoln Capri Conv. 1975. Därefter en Pontiac Grand Prix 1976 med rundans yngste deltagare: Oskar Nilsson, Nyköping
Anders Hög ska just göra entré på Tista slott i sin Fiat 1100B, 1949
Tor Karlssons Mercury Monarch på väg uppför entrén till Tista – vilken härlig utsikt!
Paret Millving i full fart i sin MG A, 1959 – håll i hatten Helen!
Givetvis fick vi skönsång från ConKÖRdeCharme under ledning av Åsa Sjölund
Vacker M-B 190 SL med bröderna Sten och Staffan Lindberg från Norr- och Södertälje
Gästabudsrundans meste deltagare Gunnar ”Barret” Skog, Norrköping som har deltagit mer än 30 ggr – imponerande! I år i sin Citroên B11, 1949
Motorhistoriska Dagen går mot sitt slut med prisutdelningen. Fotografer har varit Mats Julér, Anders Hög, Stefan Ljungberg, Daniel Larsson och Gunnar Skog.