Ångvagnen

Föredrag på Stadsvakten och visning för allmänheten den 3 okt 2020

Fr.v. Mats Johnson, Eva och Lars Andersson, Ingemar Persson (i gul väst), Åke Nilsson, Lennart Wärme och stående på knä: Urban Nyblom.

En timme innan föredraget visades ångvagnen upp utanför Stadsvakten för intresse-rade och maskinen fick tuffa med tryckluft. Intresset från besökarna var stort.

P g a coronapandemin var antalet sittande åhörare begränsat. Urban Nyblom berättade i en dryg timme om Norberg och hans tid samt Ångvagnssektionens fantastiska arbete med att bygga hans ångvagn i full skala. Urban blev tackad med applåder, choklader och blader.

Ångvagnen visades upp under dagarna tre i sept 2020

28e,29e och 30e september satsade vi på att visa upp ångvagnen och hur långt arbetet har kommit. Den 28e var sponsorer inbjudna till Bara, men det var knappt en handfull som kom. Till råga på allt så skar maskinen mitt under uppvisningen med tryckluft – inte så lyckat! Nästa kväll hade vi visning för medlemmar och Ingemar och Åke gjorde ett hästjobb under en stor del av dagen för att få igång maskinen igen – och lyckades!!

Ett ganska stort antal medlemmar tittade in mellan 17 och 19.

Onsdag den 30/9 2020 hade vi pressträff vid Stadsvakten

Förutom lokal press som SN och Sörmlandsbygden kom också Nostalgia och gjorde ett omfattande reportage som vi kommer att kunna se i novembernumret. Dagen efter hade SN oss på första sidan och veckan efter hade Sörmlandsbygden ett fint bildreportage.

Boken om ångvagnen finns nu till försäljning

Boken ”Norbergska Ångvagnen” bygger på research gjord av framförallt Olof Wallén, fotodoku-mentation från hela byggtiden, textdokumentation från ÅNGtusiasten och teknisk dokumentation gjord av Ingemar Persson – allt sammanställt av Urban Nyblom. Boken har fått positiva omdömen från professionellt håll.

Boken finns att köpa i klubblokalen på söndagar mellan 12 och 16. Pris 150 kr. Om du vill att vi skickar den till dig så tillkommer portoavgift 66 kr.

Ångvagnen visades på kulturarvsmuséet Stadsvakten

IMG_2607

Lördagen den 23 september var Ångvagnssektionen inbjuden till det nyöppnade muséet i Källanders gamla lokaler mitt i Nyköping. Vagnen visades på muséet både lördag och söndag och väckte berättigat intresse och beundran av en stor publik. På lördagen höll Olof Wallén och Urban Nyblom ett föredrag om vagnen och om Norbergs liv för en publik på drygt sextio personer, varav ett tjugotal var medlemmar i vår förening – mycket roligt!

DSCF5516IMG_2585IMG_2624

 

 

Ångvagnsträff den 2-3 september på Skavsta

Sveriges första träff för ångdrivna landsvägsfordon genomfördes på Skavsta lördagen den 2 sept. Vi fick inte ihop alla ångvagnar/-bilar, men i alla fall två körbara (en Mobile från 1901 och en Stanley Steamer från 1906)  och en Lykamobile byggsats samt vår egen Norbergska ångvagnen. Från Örnsköldsvik och Sundsvall kom Gunnar Modig, Sven Östensson och Lasse Stattin, från Kävlinge kom Tomas Pålsson, från Stockholm kom Erling och Annika Carlsson och från Norrköping Rolf Johansson.

Under eftermiddagen diskuterades och besiktigades det och så genomfördes flera körningar med Erlings Stanley och med Tomas Mobile. Det var ett trevligt pysande både här och där på området och det var anmärkningsvärt så fint ångvagnarna gick.

Efter intagande av en landgång och öl i matsalen visades bilder och berättades det av Erling Carlsson, Gunnar Modig, Rolf Johansson och vår egen Olof Wallén som berättade Norbergs fantastiska historia.

DSC_0447DSC_0448DSC_2186IMG_2517_1067x800 (1)IMG_2528_1067x800 (1)IMG_2534_1067x800 (1)

 

 

 

P1010091

 

 

 

 

 

 

Delvis ny styrelse för ångvagnsprojektet   Vid årsmötet på Skavsta den 19 mars valdes Åke Nilsson in i styrelsen efter Gunnar Eriksson som valt att utträda. Ny i styrelsen är även Geire Wetterström som valdes som suppleant. Vår kassör Rojne Pettersson valdes om för en ny period av två år och Georg Ferry valds som suppleant på ett år. Så här ser nya styrelsen ut (Georg Ferry saknas)

DSCF5109

 

 

Ingenjörerna håller ångan uppe i Bara

Ångvagnen befinner sig sedan början av januari i en uppvärmd verkstadslokal i Bara Industriområde där ”Ingenjörstruppen” arbetar varje tisdag och torsdag – nu händer det saker! Hittills har de koncentrerat arbetet på framvagnens styranordning och på bilderna kan du se styrbågarna på plats. Att det är ett precisionsarbete förstår man när man hör att det 15,89 CC mellan styrkuggarna! Att det är ett vackert arbete det förstår t o m redaktören!

DSC_0111 (3)

DSC04453

DSC04451

Den 2 mars påbörjades arbetet med bakvagnen och kraftöverföringen – det finns två varianter som arbetslaget har att ta ställning till. Dessutom ser vi att kuskbocken och fjädringen har utsatts för ett kraftigt hållfasthetsprov i form av Olof Wallén och Lennart Wärme!!

ladda ned (4)

ladda ned (3)

ladda ned (11)

ladda ned (10)ladda ned (9)